Saturday, September 24, 2011

Klepet Hujung





Klepet Hujung



Baka hujung...Ayam separuh siap salin bulu. Rasanya hujung tahun boleh main. Baka dari member Kelantan. Sekarang ni tengah dalam penjagaan penuh untuk diturunkan bila dah 100% siap salin. Sesekali test juga dgn kelabu....

Friday, July 15, 2011

KENANGAN

Eche Terengganu       

Benih pertama diambil dari Terengganu. Baka batang kaki. Sempat turun 4 generasi tapi anak2 tak sehandalnya...mati sebab kena penyakit lutut buruk sampai mcm2 jenis ubat aku guna tak juga baik.Last skali aku sembelih sbb tak sanggup tgk dia berjalan terhenjut2...





Oren Lambak






Baka tikam yg tak sempat aku turun baka. Benih sempadan Kelantan Thai. Belum sampai 3 bulan aku jaga,kena penyakit sampar.Gambar ni pun ambil beberapa hari sebelum mati.Sempat sparring sekejap je.Kap,tikam dan pukul padu. Setiap lawan mesti tercampak jauh kebelakang bila kena sepak.

Kalau nak diikutkan byk lagi bapa ayam yg dah meninggal dunia.Tapi aku tak sempat nak ambik gambar.Gambar tak berapa clear sebab ambik guna handphone...tu pun yg murah je...

Sunday, July 10, 2011

TELAH DIHANTAR KE THAILAND

Salam Pengunjung Blog Ayam Sabung ANGAHZUL..........

Disini angah cuma nak upload gambar ayam yg telah dihantar ke Thailand untuk dipelihara oleh member disana sebelum diadu dlm bon2 pilihan diorg. 5 ekor yg dihantar ke sana. Tapi gambar cuma seekor je la sbb yg lain tu anak kecik sgt lagi. Baru usia 2 minggu.





 Ayam dari baka hujung....bapa dia ni yg ekor lambak. Umur baru nak masuk 6bulan. Aku dah test main2 nak tgk dia punya pukulan.Menarik gak,tp takleh kira sbb masih kecik. Semoga berjaya mencipta nama di negeri orang....




Sunday, July 3, 2011

Ayam Baru Thai


Assalamualaikum wbt..........
Baru-baru ni 25hb Jun 2011 aku berkesempatan lagi untuk ke negara jiran Thailand. Tak lama aku kat sana cuma 3 hari. Ayam dah booking awal lagi dgn member kat sana. Aku cuma pergi ambik je. kali ni aku ambik 4 ekor sahaja. 1 ekor aku buat pembaka dan lagi 3 aku buat untuk main dan jual pada yg berminat.





 Sitam

Baka Eche, rupa buruk je mcm ayam hutan tapi pukulan deras,kap,tikam.Spring kaki yang laju membuatkan lawan tak mampu untuk bertahan. Baka 3D. Mula2 nak beli aku tak yakin dengan cakap owner, tp dia bg jaminan klau rasa tak puas hati next time dtg blh tukar.Dah menang 3x. 2x bon Thai, 1x kat tangan aku.Patut la owner berani bg jaminan.

Status : Dah Jual RM750.00

 




 Sisik Buruk

Ni ayam pembaka yang akan aku kahwinkan dengan ibu yg sedia ada di reban. Ayam ni buta mata kanan terkena hujung tapi masih menang dalam bon. Rekod 7x menang...Dalam gambar ni pun baru lepas berlaga dgn ayam luar...tu yg habis balung  hitam je...kesan darah.

Status : Masih Ada. Display Only








Kelabu Coklat

Ayam muda 4 bulan. Aku beli sebab nak beli bapak owner tak bagi, so rembat je la anaknya....ayam ni kalau ikut bapaknya main hujung..aku pun x tau la camne mainannya, kecik sgt lg. Nantikan perkembangannya dalam edisi akan datang....bapaknye waktu aku pergi dah win 4x..hari aku balik, bapaknye masuk bon tapi aku tak sempat pergi tgk sbb nak cepat.Entah menang ke kalah tak tau la...

Status : Masih Ada...RM 150.00





Kelabu Asap

Kelabu 1 tahun. Ayam muda, hujung baru nak tumbuh. Jenis batang kaki. Belum di adu dgn ayam seusia atau yg sama beratnya sbb tgh salin bulu. Test power ngan ayam jiran ada la.Saje je petang2 hari balik keje aku test la jap. Bagi badan mampat dan tulang bg keras sikit. Mungkin tengah bulan Julai ni aku bawa balik kg Kuala Kangsar untuk diadu.

Status : Masih Ada....RM400.00













Tuesday, May 17, 2011

Anak2 Perwira dan Pertiwi


7 ekor baka ayam hujung yg baru menetas semalam dan pagi tadi.  Harap hidup la membesar bagai johan.

Ibu segala buah ada padanya. Dah test dgn beberapa ekor ibu lain. Ada tikam,kap dan juga buah patah. Tapi cukup susah nak menurunkan baka. Kalau bertelur 7/8 biji yang menjadi 2-4 biji je. Hidup sampai besar pulak mungkin 2/3 je.




Saje je nak masukkan balik gambar bapak ayam ni. Bersama ibu-ibu yg dipilih untuk menjadi ibu tumpangan bakanya.

Sayang tak sempat lagi aku nak turun main,ayam ni dah patah muncung. Kes berlaga sesama dia la ni. balik keje tgk dah berdarah mulut. Baka hujung asal Kedah.

video
Petang hari sempat lagi bapak ayam aku test power ngan ayam jiran. Nasib baik ayam jiran aku bukan baka sabung. Kena belasah la dia....berani sangat masuk kawasan lain.

Sunday, April 17, 2011

Pama & Ekor Lambak

Assalamualaikum wbt.....

Kali ni lama betul aku tak update blog.Problem lepas satu-satu. Dari h.pon kena virus habis semua phonebook delete sampai la komputer pulak rosak.
Agak lama juga dah aku bela ayam kampung nie. Sekarang aku dah nak menambah peliharaan aku kepada ayam sabung lak. Apapun ayam kg tetap no.1. Kat bawah nie serba sedikit gambar ayam sabung yg tgh aku cuba untuk turun baka.




Jantan ni aku beli kat member dari Terengganu. Sedang dlm proses kacukan dgn ibu ayam yg aku beli dari Kedah. Bapak ni berat dlm 3.3kg. Sekarang tengah salin bulu. Byk kali dah aku buat sparring. Main betul2 je belum kesempatan lg.Baka hujung.




Ni plak ayam jantan baka hujung yg aku beli dari kaki main bon. Ayam ni buta mata sebelah tapi disebabkan hati dia yg kering aku jg. Pun dlm proses untuk turun baka kali-2. 


2 gambar diatas adalah anak ayam ibu tadi ni. Ibu ni main batang kaki. Libas memang best. Bapak dia yg mata buta kat atas tadi jugak. Hujung bulan ni semua anak ayam ni aku hantar balik ke K.Kangsar Perak untuk dijaga oleh bapak mertua aku. Takyah aku beli padi sbb kat sana ada sawah padi.Hehehehe.....

Ni pulak bapak ayam batang kaki sedang dalam proses turun baka dgn ibu ayam taji. Proses kali 1 semua telur gagal menetas. Tak tau la kenapa.

Insya-Allah bulan 6 nanti akan ada keluaran terbaru dari aku....mungkin untuk jualan atau hanya paparan sahaja....